Военното разузнаване на Нидерландия (MIVD) е получило информация за планове на Украйна да саботира Северен

...
Военното разузнаване на Нидерландия (MIVD) е получило информация за планове на Украйна да саботира Северен
Коментари Харесай

Нидерландия е знаелa за планове на Украйна за взривяване на Северен поток

Военното разузнаване на Нидерландия (MIVD) е получило информация за проекти на Украйна да саботира  " Северен поток "  няколко месеца преди детонациите. Това сочи съвместно разследване на няколко немски и нидерландски медии, оповестено във вторник от нидерландската радио и телевизионна корпорация, немския вестник Die Zeit и асоциацията на немските публични медии ARD.

През септември 2022 година газопроводът " Северен поток ", предопределен да придвижва газ от Русия до Европа, беше взривен, само че виновниците към момента не са открити. В изказвания на НАТО тогава беше обявено, че течовете от двата съветски газопровода " Северен поток " - в датски и шведски води на Балтийско море, са резултат от  " умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на бойкот ".

Руските управляващи считат, че Съединени американски щати и техните съдружници са заинтригувани от случая. В западни медии се появиха известия, че детонациите може да са били проведени от проукраинска формация, която не е обвързвана с държавното управление на никоя страна. Няколко други изявления приказват за вероятното присъединяване на Русия в тези детонации.

Според резултатите от журналистическото следствието, оповестено във вторник, при започване на юни 2022 година

MIVD е научило за плануваната интервенция от източник в Украйна. Авторите пишат, че разузнаването на Нидерландия е получило проект,

съгласно който командирът на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е трябвало да управлява интервенцията, а самата измама е трябвало да бъде осъществена в средата на юни от дребна група водолази на платноходка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не е трябвало да знае за този проект, съгласно следствието.

След като е получило информацията, нидерландското разузнаване се е свързало с разузнаването на Съединени американски щати, което е предизвестило Украйна да не извършва този проект, написа в следствието. В средата на юни нямаше детонации, само че през септември някой саботира " Северен поток ", употребявайки същия сюжет, който нидерландското разузнаване е получило през юни.

От вътрешното министерство, от разследващото ръководство и канцеларията на президента на Украйна са отказали коментар пред публицисти.

Американското издание The Wall Street Journal също заяви, че

Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати е предизвестило Украйна да не извършва проект за взривяване на газопровода, откакто е било известено за него от Нидерландия.

В същото време, както написа вестникът, чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ не са били сигурни, че Украйна има капацитета да извърши сходно нахлуване, което изисква слагането на взривни заряди на огромна дълбочина в Балтийско море.

Преди седмица The Washington Post, базирайки се на документи на Пентагона, написа, че администрацията на президента на Съединени американски щати е получила информация три месеца преди саботажа на " Северен поток ", че украинските военни под директното управление на главнокомандващия на въоръжените сили, са възнамерявали офанзива против газопровода. Изданието показва, че Съединени американски щати са разбрали за това с помощта на една от европейските разследващи служби. Белият дом не разяснява тази информация.

След обявата президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че заповеди от такова равнище се дават персонално от главнокоманващия, само че " Украйна не е правила нищо сходно ", написа „ Свободна Европа “.

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР